Tuesday, July 11, 2017

Kau bukan aku.

Tajuk tak menahan..

Recently I was asked why I got corot. Mokcik diam membisu seribu bahasa. When my frens came dia tanya lagi soklan sama. Mereka jawab. Dia x puas hati...

"You guys r lucky. Kat sini semua baik2. Kat satu tempat tu, I cakap sikit saja mereka cakap setengah jam, stress dengan ketua mereka". " You guys beruntung!" dia kata
I smirked.

Yang corot tu mmg my fault. Tu saya ngakulah. Tapi saya rasa lucu, sebab yang bikin stress tu KC.

Kat tempat lama pun orang stress jugak. Aduan sana. Kat tempat baru pun macam tu. Persoalan yang bermain di minda saya ialah, kenapa dia konfiden sangat nasihatkan saya dulu dan cakap, "cuba awak tengok saya ni, ada awak dengar orang cakap pasal saya?"

πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Sometimes this week I saw someone who I m not really fond of. Saya fikir dia suka melagakan orang dan sangat bijak bermuka-muka.

"Nampak ceria sekarang", dia tegur. I smiled. The truth,  semua orang yang saya kenal rapat tahu saya sentiasa bergembira walaupun dalam kesusahan.  Hahhahaha.. Kita menangis di bucu katil sahaja. Hahahaha..

But nope. Saya tak jawab pun. Instead I took a chair n sat next to another friend, yang memang dah beberapa hari ni saya nak berbincang.

We started off talking about err.. GE14.
He was frustrated over many things.

"Orang kata, kalau awak berbaik semula, nanti dia akan tolong awak naik. Awak buat baiklah dengan dia", dia kata dengan nada yang err... Bodoh?

Kawan tu bermuka kelat dan gelengkan kepala.

"Nope.  It wont happen. What he did to our friend was horrible.", saya mencelah dan mula berthrowback kisah seploh tahun lalu.

Perbincangan berkisar how that particular person did character assassination long time ago. Saya dan kawan tu mula bentangkan fakta. Facts wont lie.

"Kita pun Man dan Cgjams yang kasi tau. We pitied u back then", saya beritahu.

Dia diam, mungkin tak terlintas yang saya dan kawan tu sebenarnya saling sokong-menyokong. Dalam kamus hidupnya, semua perkara boleh selesai kalau "be nice" to other.
Be nice yang macam mana pun saya tak boleh hadam.  Modal gigi dan lidah nak menasihat orang.  Letih...

Next, we talked about someone's promotion which made kawan tu a bit bitter. Orang tu is his political rival.

"Then, u opt for no 1 post in your workplace",  dia kata sambil ketawa. Masih nada bergurau. Cuma saya dengar macam mengejek.
Not funny. Darjat jauh berbeza.

Later kawan tu bertanya tentang tugasan terbarunya. Dia memulai cerita dengan komplen dan komplen dan komplen.

Mungkin sebab itu dia tegur kenapa saya nampak ceria.

Tak tercapai akalnya, kalau asyik bagi nasihat yg silly dumb dumb, rajin mengejek dan komplen komplen komplen, sempat ke orang nak berceria bagai when u r around?

Sekadar bertanya.




No comments: