Friday, August 04, 2017

Molly




Aktiviti  ayo  is my favourite. 
It started off with a briefing and harness life jacket

Walked together to the river at 2.30pm under the scorching heat:)


Another briefing on life-saving course

Then, the trial under life guards close guidance


Finally we can safely do the activities IN GROUP.


In a way I m telling u safety comes first.

But there was an Orang Asli girl with red eyes n was almost in tears.

Mokcik: Lemas ke?
Molly: Tak..
Mokcik: Janganlah menangis..
Molly: Saya tak suka sungai..
Mokcik: Ada peristiwa yang buruk pernah berlaku kah?
Molly: (geleng kepala)
Mokcik: Kat rumah tak ada sungaikah?
Molly: Ada. Tapi saya tak suka pergi..
Mokcik: Ruginya (dengan sangat drama...) masa kecil rumah saya di tepi sungai. Bila pindah sekarang rumah atas gunung, yang paling saya rindui, berenang kat sungai la..
Molly: (diam .. stress kot dengar mok cakap tak berhenti-henti)
Mokcik: Kalau cuba berenang lagi sekali mahu.
Molly: (geleng kepala)
Mokcik: Kali ini berenang dengan saya. saya akan jaga kamu. Mahu tak?
Mokcik: Kalau cikgu ada, saya mahulah...

Jadi kami berdua pun berpatah semula. Baju basah, mokcik gumuk. Bertambah susah nak jalan.. hahaah

Sewaktu turun ke air, ada budak Tunas yang berdiri di tepi sungai, muka cuak.
"Mari, kamu yang takut air tadi kan?" mokcik tanya ala-ala seploh kali menang pingat emas acara renang kat Olimpik macam Micheal Phelps.

Budak tu melompat ketkutan, tapi dia lebih takutkan mokcik, mungkin. I hold their hands n there of us floated n swam away...

It was.... soothing... the cold water under ur body and the blue sky above u, enchanting!

Then my friends sambut kat hujung tu... Saya berhenti, dan those two kids were very happy.

"Selamat kan... Takut lagi tak?" saya tanya mereka berdua..
"Tak. Seronoklah cikgu. Saya nak cuba lagi" kata mereka.

Korang ingat saya akan joined mereka?
Gila... nak naik ke tebing tu dengan kaki saya yang cramps, then nak jalan lagi dengan baju basak dahla saya gumuk... seksa kot
.. pengsannnn...

But they did.

Yes peeps.
I had the most amazing job in the world))

No comments: